Diumenge #16J, Jornada contra l’exclusió sanitària

A Catalunya la Instrucció 10/2012 del CatSalut, que modifica el Reial decret llei 16/2012, dificulta l’accés a l’assistència sanitària als col·lectius més vulnerables. Actualment s’està denegant, en alguns casos, fins i tot l’assistència a urgències.
Per aprendre a actuar contra aquesta exclusió sanitària s’ha programat aquesta jornada OBERTA, el proper diumenge 16 de juny de 11 a 14h, amb una doble intenció: la primera, realitzar un taller sobre grups d’acompanyament i la segona, endegar una campanya de desobediència civil.
A continuació, informació sobre la jornada. A més, reproduïm un text informatiu del GT Sanitat de les assemblees de barri.
Jornada OBERTA contra l’exclusió sanitària
– Diumenge 16 d’11 a 14h al Casal del Pou de la Figuera (c. Sant Pere més Baix 70 – Barcelona | Com arribar).
– Participaran Yo Sí Sanidad Universal (Madrid) i la Plataforma per una Assistència Sanitària Universal a Catalunya.
– Organitzen Grup de Treball de Sanitat de les assemblees de barri i Grup de Defensa de la Sanitat Pública.
– El programa consta de dos punts:
- Taller sobre grups d’acompanyament i de suport a les persones excloses
- Campanya de desobediència civil entre professionals i usuàries.
Information also in English!
MARKETS OVER PEOPLE: THE HEALTH CARE APARTHEID via @15MBcn_int → CLICK HERE!
Información también en castellano!
Taller Contra #ExclusiónSanitaria. Grupos Acompañamiento y Desobediencia Civil → CLICA AQUI!
Reproduïm el text de presentació publicat sobre aquesta jornada OBERTA al blog del Grup de Defensa de la Sanitat Pública:
Després de la promulgació del Reial decret 16/2012 el nostre sistema sanitari ha empitjorat en qualitat i seguretat. S’ha iniciat, de fet, la fi del model de Sanitat Universal ja que implica que l’atenció sanitària no s’ofereix per a tots per igual, a pesar que ens vulguin fer creure el contrari.
Ens trobem en un estat d’apartheid sanitari en el qual, per rebre atenció sanitària (urgent, general o especialitzada), s’estableixen una sèrie de paràmetres i condicions que regulen el dret de les persones que viuen en aquest país a ser atesos en cas de malaltia, discriminant als més febles.
La implantació del RD ha estat desigual a les diferents Comunitats Autònomes. En el cas de Catalunya, s’ha intentat pal·liar la mesura amb la instrucció 10/2012, en la qual s’estableixen diferents nivells d’accés a la sanitat en funció del temps d’empadronament en la comunitat
Diversos col·lectius estan treballant per revertir aquesta situació de desprotecció sanitària,
Volem animar a la participació de la ciutadania per organitzar grups de suport i acompanyament a aquestes persones excloses de l’atenció sanitària. A més, considerem important promoure la campanya de desobediència civil entre professionals i usuàries
Si vols participar en la lluita contra l’exclusió sanitària, et convidem al taller diumenge que ve 16 de Juny a les 11 del matí en el Pou de la Figuera c/ St Pere més baix 70. Parlarem d’estratègies per intentar que tots i totes puguin accedir als serveis sanitaris i entre totes començarem a organitzar-nos en grups d’acompanyament. Comptarem amb la presència de companyes de YO Si Sanidad Universal, de Madrid. Elles ens explicaran les seves experiències a l’ organització de grups d’acompanyament en Madrid i altres CCAA i els èxits assolits fins ara
Anima’t a participar, t’esperem!
Pel seu interés reproduïm també a continuació el text de l’octaveta informativa elaborada pel Grup de Treball Sanitat de les Assemblees de Barri (publicat originalment al blog de l’Espai de Coordinació):
Tombem el Real Decreto Contra l’exclusió sanitària… Sanitat Universal!
La salut pública és molt més que l’atenció sanitària, els estils de vida o els factors biològics, és la salut col·lectiva i depèn dels determinants socials, lligats estretament amb les desigualtats en salut.
–
Què són els determinants socials i les desigualtats en salut?
Els primers són les condicions de vida individuals i col·lectives (l’habitatge, els ingressos i la seva distribució, l’educació, el sistema sanitari, la seguretat alimentària, les polítiques socials…). Les segones, les diferents oportunitats i els recursos relacionats amb la salut que es tenen en funció de la classe social, el gènere i el territori o ètnia.
–
Com afecta la legislació espanyola i catalana a les desigualtats?
A Catalunya la Instrucció 10/2012 del CatSalut, que modifica el Reial decret llei 16/2012, dificulta l’accés a l’assistència sanitària als col·lectius més vulnerables –exclusió sanitària– perquè determina diferents situacions per als pacients:
Els assegurats i beneficiaris (parella i fills/filles menors de 18 anys) que ja tenien targeta sanitària no han de fer cap altre tràmit.
Persones en situació especial: embarassades fins al postpart, estrangers menors de 18 anys, sol·licitants de protecció internacional o víctimes de tràfic humà tindran el màxim nivell de cobertura, com el grup anterior.
Situació per a tota la resta, dependent del padró:
Persones no empadronades o amb empadronament inferior a 3 mesos: només podran rebre de la sanitat pública atenció urgent per malaltia o accident fins el dia de l’alta.
Empadronament d’entre 3 mesos i 1 any: l’atenció especialitzada no està garantida, s’ha de valorar en cada cas. Només es garanteix l’atenció primària, la urgent i els programes d’interès sanitari (vacunacions, drogodependències, sida i d’altres). En aquest cas, els immigrants hauran de tenir una aprovació especial si necessiten atenció especialitzada.
Empadronament de més d’1 any: entra automàticament l’atenció especialitzada.
Mantenir l’empadronament actualitzat és essencial; si se n’interromp la continuïtat, s’ha de reiniciar el procés. Per saber la situació personal de cadascú, es recomana confirmar-la amb el CAP corresponent o trucant a CatSalut Respon (061).
–
Qui patirà exclusió sanitària?
Persones sense passaport, NIE, DNI, etc., ni empadronades a Catalunya (moltes veuen denegat el seu dret d’empadronar-se al municipi on viuen).
Immigrants sense permís de residència, “il·legals”, amb menys de 3 mesos de padró a Catalunya.
Ciutadans de la Unió Europea no registrats com a residents a Catalunya.
Segons la legislació internacional, cal garantir l’assistència a urgències a tothom, independentment de la seva situació, i la Instrucció del CatSalut l’assegura en teoria; tanmateix, s’està denegant a diferents centres hospitalaris i d’atenció primària públics.
–
Com podem combatre l’exclusió sanitària?
Des de qualsevol associació o individualment, participa en:
La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya
Campanyes informatives per a immigrants (amb punts d’informació amb fullets traduïts) perquè coneguin els seus drets i la cobertura sanitària de què disposen.
Grups d’acompanyament per a immigrants, com a mesura de pressió per assegurar l’assistència mèdica urgent gratuïta i universal. (Llista dels que ja funcionen i Manual)
Promou, també, l’objecció de consciència entre el personal del teu CAP i hospitals de referència (Guia de Desobediència per a Professionals de la Sanitat Pública).
–
Què fem si es vulnera el dret a l’atenció sanitària?
Presentar un full de reclamació oficial (o fitxa d’inspecció) al CatSalut.
Denunciar-ho a l’Observatori per una Atenció Sanitària Universal.
Cliqueu a la imatge per obrir en finestra nova.
Deja un comentario